0470/087333 of 070/087334 info@cosmedics.be

Dossier collageen deel 2 : collageenstimulerende behandelingen

Eén van de oorzaken van rimpels en hangende huid is de afname van collageen en elastine.  Maar met de juiste behandeling  kan je het collageenverlies beperken of het terug aanmaken. Wil je te weten komen welke van onderstaande methodes het meest geschikt is voor jouw huid, maak je best een afspraak bij een esthetisch arts.

Korte herhaling : doorsnede van de huid met collageen, elastine en fibroblasten

Neocollagenese

In een vorig artikel schreef ik over collageen, elastine en fibroblasten. Over het feit dat collageen en elastine afbreken met het ouder worden, en dat fibroblasten inactief worden. Er zijn manieren om hen terug wakker te schudden. Om  hen te overtuigen weer collageen te gaan produceren. Dit proces, de vorming van nieuw collageen, noemen we neocollagenese.

Needling

Fibroblasten staan in voor wondgenezing. Bij een verwonding geven onze hersenen het bevel om collageen aan te maken om de huid te herstellen. De esthetische industrie speelt hier slim op in door opzettelijk minuscule verwondingen aan te brengen in de huid. Deze techniek noemen we needling. Een apparaatje met fijne naaldjes maakt microscopisch kleine gaatjes. De verwondingen zorgen ervoor dat de fibroblasten een nieuw netwerk van collageen en elastine beginnen aan te maken. Hierdoor wordt de huid terug steviger.

We onderscheiden twee soorten needling, de cosmetische en de medische. Cosmetisch needling gebeurt met een dermaroller. Dit is een apparaatje met een kop vol fijne naaldjes van minder dan 0,5mm. Je rolt ermee over de huid. Het is pijnloos en je kan het bij een schoonheidsspecialiste laten doen of je doet het gewoon zelf thuis. Hiermee kan je op termijn fijne lijntjes wegwerken. Let er wel op dat je het apparaatje tijdig vervangt, want botte naaldjes kunnen je huid verwonden en littekens veroorzaken. Medisch needling gebruikt langere naalden om de huid dieper  te kunnen penetreren. Dat maakt de behandeling veel effectiever, en ook toepasbaar voor diepere lijnen en littekens. Enkel artsen mogen het uitvoeren en naargelang hoe diep ze willen gaan gebruiken ze eerst een verdovende crème. Needling kan toegepast worden op het gelaat, armen, benen, hals,…

Laser en IPL

Lasers maken gebruik van warmte, licht en microperforaties  om oud collageen te verwijderen en de aanmaak van nieuw te stimuleren. De werking is vergelijkbaar met needling, alleen komen hier geen naalden aan te pas en worden de cellen extra gestimuleerd door het licht en de warmte.  IPL maakt geen gaatjes, maar stuurt licht doorheen de huid. Dit wordt omgezet in warmte en die activeert de fibroblasten in de diepere huidlagen.

LED

Een Led behandeling is volkomen pijnloos en zonder enige downtijd. Belangrijk bij een led behandeling is de kleurkeuze. Iedere kleur heeft immers een eigen frequentie, die bepaalde cellen in de huid aanzetten tot werking. Rood ledlicht werkt wondhelend en  collageenstimulerend.

Chemische peelings

Een chemische peeling is een sterkere variant van een exfoliant. Het principe is hetzelfde. De bovenste, dode laag eraf halen om plaats te maken voor nieuwe, jongere huidcellen. Er zijn verschillende stoffen die een esthetisch arts gebruikt om de huid te peelen, zoals melkzuur, salicylzuur, amandelzuur, … . Voor neocollagenese zijn sterke glycolpeels en TCA het meest geschikt.

PRP

PRP is een minder gekende behandeling, maar ze werkt zeer doeltreffend. De PRP behandeling wordt ook wel eens de vampire facelift genoemd. Deze naam komt doordat er gewerkt wordt met eigen bloed. Dit bloed wordt gecentrifugeerd, waardoor de rode bloedcellen gescheiden worden van de rijke groeifactoren. Deze laatste worden in de huid ingesluisd. De groeifactoren zetten de fibroblasten aan tot neocollagenese.

Meer effect met combinaties

Alle bovenstaande behandelingen zijn ideaal voor de stimulatie van collageenaanmaak. Maar het meeste effect haal je door de juiste combinaties te maken. Zo wordt PRP gecombineerd met needling en laser met  IPl en peels om goed in de huid te kunnen doordringen. Als je dan nog eens eindigt met rood ledlicht, haal je er alles uit wat je kan om de huid terug mooi te maken.

Tot zover de behandelingen. In een volgend artikel bespreek ik huidverzorging en voeding voor collageenstimulatie.