0470/087333 of 070/087334 info@cosmedics.be

Dossier collageen deel 3 : de beste crèmes voor een stevige huid

Collageen en elastine zijn de bouwstenen voor een stevige huid. Ze verdwijnen echter met de jaren. In een ideale wereld zouden we een crème kunnen kopen met het nodige collageen erin. Beetje smeren en voilà … een instant facelift. Helaas is dit niet mogelijk. Collageenmoleculen zijn te groot om door de huid te geraken. Laat je dus nooit een collageencrème aansmeren. Het beste wat die kan doen is je huid hydrateren. En dat kan praktisch elke andere crème ook. Welke ingrediënten kunnen dan wel een verschil maken?

Collageen kan je niet rechtstreeks smeren. Maar je kan wel fibroblasten aanzetten om collageen aan te maken. Hierna een overzicht van echte collageen boosters.

Vitamine A

Anti-aging component numero uno is bij uitstek vitamine A. Men spreekt soms ook wel van retinol. Maar er is een verschil.

De verzamelnaam voor alle varianten van vitamine A noemen we retinoïden. Hierin onderscheiden we de vrij verkrijgbare vorm, retinol, en de medicinale vorm, tretinoïne. Retinol is superpopulair in anti-rimpelnachtcrèmes. Cosmetica met retinol erin zijn meestal duurder en ze beloven heel wat. Spijtig genoeg is vitamine A in deze vorm minder geconcentreerd, en daarom ook veel minder effectief.

Tretinoïne of vitamine A-zuur is sterker, doeltreffender, en enkel op voorschrift verkrijgbaar in de apotheek. De arts beslist over de sterkte van het preparaat. Om de huid gewend te maken, begint die met een lage concentratie en bouwt langzaam aan op.

Vitamine C

Vitamine C is essentieel om collageen aan te maken. Daarom heb je er voldoende van nodig. Het is een veelzijdig ingrediënt dat helpt tegen rimpels, pigmentproblemen, als anti-oxidant, … Vooral in combinatie met vitamine A is het een wondermiddel. Je moet alleen opletten dat je het juiste product koopt. Vitamine C oxideert bij blootstelling aan zuurstof. Kies daarom enkel voor een ondoorzichtige verpakking, liefst met een pompsysteem om het product goed te bewaren.

Glycolzuur

In hoge concentraties kan glycolzuur de aanmaak van collageen en elastine stimuleren. Dan hebben we het wel over meer dan 15%, dus een peeling bij een esthetisch arts. In concentraties tot 15% dient glycolzuur als exfoliant. Het verwijdert de laag dode huidcellen die ontstaat door een tragere celvernieuwing. Door het wegvallen van die laag komt frissere huid tevoorschijn, en kunnen werkzame stoffen (vitA en vitC) dieper doordringen.

Niacinamide of vitamine B3

Niacinamide is een manusje-van-alles voor uw huid. Op het vlak van anti-aging helpt het bij de activatie van fibroblasten. Maar in de eerste plaats werkt niacinamide anti-oxidatief, meer bepaald helpt het de afbraak van collageen en elastine voorkomen. Daarnaast herstelt  het de huidbarrière en bestrijdt het de doffe kleur als gevolg van glycatie.

Even alles op een rij

Vitamine-A zuur:

 • stimuleert de aanmaak van collageen, elastine en hyaluronzuur
 • versnelt de celvernieuwing
 • werkt nog beter na reiniging en exfoliatie met glycolzuur

Vitamine-C:

 • is nodig voor de aanmaak van collageen, elastine en hyaluronzuur
 • stimuleert de fibroblasten
 • perfecte combo : vitamine A ’s avonds, vitamine C ‘s ochtends

Glycolzuur:

 • voor snellere celvernieuwing
 • maakt de huid fris en ontvankelijk

Niacinamide:

 • herstelt de huidbarrière
 • activeert fibroblasten
 • krachtige anti-oxidant, die de afbraak van elastine en collageen tegengaat
 • best niet gebruiken samen met vitamine C, want dat heft de werking van de producten op

Dit zijn de antirimpel toppers. Maar natuurlijk werkt dit alles alleen als je ook een goede zonbescherming gebruikt. De zon breekt collageen en elastine genadeloos af. En daar is zelfs een wondermiddel niet tegen opgewassen.