0470/087333 of 070/087334 info@cosmedics.be

Het al dan niet verwijderen van lichaamshaar is de laatste jaren een veel besproken onderwerp. Of je het laat groeien of niet is ieders eigen keuze. Het laten staan is makkelijk. Om het te verwijderen zijn er een aantal mogelijkheden. Ik zet ze even op een rijtje.

Scheren

Bij het scheren maak je gebruik van een scheerapparaat of scheermesje. Het is de simpelste manier om te ontharen. Ze is echter niet heel efficiënt want je scheert het haar af boven de huid. Bij donkere haren zie je dan soms zwarte puntjes na het scheren.

Na enkele dagen komen er al terug stoppels tevoorschijn omdat de haargroeicyclus niet onderbroken werd. Deze zijn meestal vrij stug, omdat het haar overlangs werd afgesneden.

Ontharingscrème

Een ontharingscrème is gemakkelijk te gebruiken, maar het is een beetje een knoeiboel. Daarnaast heeft het middel een vrij penetrante geur en kunnen de chemische stoffen irritaties veroorzaken bij een gevoelige huid. Als je hem te lang laat zitten kunnen brandwonden ontstaan.

Met een ontharingscrème worden de haren net onder de huidopening verwijderd. Daardoor duurt het iets langer dan bij scheren om terug te groeien, ongeveer een week.

Uittrekken

In het gezicht worden haren meestal gewoon getrokken met een pincet. Hierdoor wordt een groot deel van de haar verwijderd. Bij sommige mensen groeit het gezichtshaar zeer snel, waardoor het om de paar dagen moet herhaald worden. Als het goed wordt uitgevoerd en bij een normale haargroei, kan het enkele weken duren vooraleer het terugkomt.

Wasstrips en hete was

De te behandelen zone wordt ingesmeerd met was of een wasstrip. Daarna wordt deze er snel afgetrokken, waardoor het haar meekomt. De haren moeten lang genoeg zijn om ze succesvol te verwijderen. Ontharing met was kan vrij pijnlijk zijn en nadien kan de huid rood worden of bultjes vertonen.

Omdat de haren volledig worden uitgetrokken, zal het langer duren voor ze terugkomen. De zone zal enkele weken haarvrij zijn, en er zullen geen stoppels ontstaan omdat de haren met een punt teruggroeien.

Elektrolyse

Een heel fijn naaldje volgt de haar tot in het haarzakje. Daar geeft het een stroomstoot waardoor het haarzakje wordt vernietigd. Het proces is niet pijnlijk, eerder storend. Het apparaat mag ook niet te sterk worden ingesteld omdat er dan brandwondjes kunnen ontstaan. Indien de procedure correct wordt uitgevoerd zal het haar semi-permanent worden verwijderd, zonder problemen.

Laser en IPL

Met laser en IPL wordt een korte puls doorheen het haar geleid naar de haarwortel. Deze wordt samen met het haarzakje vernietigd. Het licht wordt geleid door de melanine in het haar. Dit heeft als voordeel dat de huid rondom niet wordt beschadigd. Nadeel is dan weer dat deze behandeling niet werkt bij grijs haar of donshaar.

Meestal zijn 6 à 8 behandelingen nodig, daarna is 80 tot 90% van de haren definitief weg.

Conclusie

Scheren, crèmes en was zijn snelle behandelingen die je zelf thuis kan doen. Je moet ze echter bijna wekelijks herhalen en als je pech hebt zit je met ingegroeide haren. Laser en IPL zijn prijziger voor grote gebieden, maar na enkele sessies ben je van bijna al je ongewenste haren verlost. Er is geen kans op ingegroeide haren of andere ongewenste reacties, mits je het door iemand met kennis van zaken laat doen. Donsharen in het gezicht kunnen via elektrolyse worden verwijderd. We spreken van semi-permanent omdat terug nieuwe follikels kunnen gevormd worden. Maar dan hebben we het over jaren…

ovezicht van haarverwijderingsmethodes