0470/087333 of 070/087334 info@cosmedics.be

We spreken van vroegtijdige veroudering wanneer iemand er ouder uitziet dan dat hij in werkelijkheid is. De eerste tekenen zijn donkere kringen onder de ogen, zichtbare lijntjes rond de ogen en de mond, het uitzakken van de huid en bruine vlekken op de huid. Oorzaak nummer één is met stip UV-straling. Maar er zijn nog andere factoren die een rol spelen. In dit artikel worden de belangrijkste oorzaken van vroegtijdige veroudering besproken, en wat er aan gedaan kan worden.

 

UV stralen

Vijand nummer 1 van de huid zijn UV-stralen. De zon, en natuurlijk ook de zonnebank, veroorzaken rimpels, vlekken en een droge huid.

UV-stralen beschadigen het collageen en elastine in de huid waardoor rimpels ontstaan en de huid zijn soepelheid verliest. Daarnaast wordt het pigment verstoord, wat de oorzaak is van bruine vlekken en sproeten. Door de beschadiging van de huidbarrière door UV zal de hoornlaag verdikken, waardoor de huid droog en schilferachtig wordt.

Wat kan je hiertegen doen? Gebruik steeds zonbescherming. Kijk je dagcrème, BB-crème of CC- crème na om te zien of er SPF in zit. Als dat niet zo is zorg je er voor dat je een product begint te gebruiken waar dit wel in zit. Dit geldt zowel in de zomer als in de winter, want UV stralen zijn er altijd wanneer het licht is.

zonnende vrouw

Leefwijze

Net zoals voor ons lichaam is een gezonde levensstijl ook noodzakelijk voor een gezonde en jeugdig uitziende huid. Slechte gewoontes zoals roken en overmatige alcoholconsumptie zorgen ervoor dat je er sneller oud gaat uitzien.

Rokers zijn vooral te herkennen aan de fijne lijntjes rond de mond, die niet voor niets gekend zijn als ‘rokerslijntjes’. Daarnaast wordt te veel zuurstof aan de huid onttrokken, waardoor er een grauwe kleur ontstaat. Door te veel alcohol verwijden de bloedvaten zich, waardoor het vocht in het lichaam zich anders gaat verdelen. Er ontstaan vochtophopingen onder de vorm van zwellingen onder en boven de ogen. Aandoeningen zoals acné en rosacea verergeren, met als gevolg een rood aangezicht en natuurlijk de gekende rode neus. Bovendien kan alcoholmisbruik leiden tot leverfalen, wat zich onder meer kenmerkt door een gele huidskleur.

slapende vrouw met wijnglas

Stress, depressie en slaaptekort

Stress, depressie en slaaptekort hebben allen als gevolg dat mensen zich algemeen slecht gaan voelen, zich snel opwinden en veel gaan fronsen. De rimpels die hierdoor ontstaan zorgen ook voor het uitzicht van vroegtijdige veroudering.

Te weinig slaap is snel zichtbaar. Er ontstaan donkere kringen onder de rode, gezwollen ogen en men ziet er gewoon moe uit. Maar slaaptekort veroorzaakt ook een vertraagde aanmaak van melatonine, een stof die noodzakelijk is als bescherming van de huid tegen vrije radicalen, met als gevolg een vermindering van collageen en dus meer rimpelvorming. Stress is dan weer de veroorzaker van het stresshormoon cortisol. Dit veroorzaakt een toename van de talgproductie in de huid, met puistjes tot gevolg. Een zure of kwade uitdrukking geeft dan weer de gekende fronsrimpels en trekken rond de mond die een trieste aanblik geven.

kwade man die roept

Gewicht, dieet en beweging

Een beetje goed nieuws voor de meesten onder ons, want mensen die ‘iets meer vlees op het lijf hebben’ lijken jonger.

Overmatig diëten of sporten laat vet verdwijnen, ook in het aangezicht, waardoor de huid meer begint te zakken. Een kilo of vijf aankomen kan al een heel ander uitzicht geven. Aan de andere kant geeft overgewicht dan weer aanleiding tot allerlei aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, die niet alleen levensbedreigend zijn, maar ook een lelijke huid en huidskleur geven. Het beste is om een gezond gewicht te houden, met voldoende beweging waardoor er meer spiervorming en een strakker lichaam ontstaan en waardoor de huid een goede doorbloeding en uitzicht heeft.

vrouw die stretched op het strand

Factoren waar we zo goed als geen vat op hebben

Er zijn een aantal factoren die huidveroudering veroorzaken, maar waar we zelf weinig vat op hebben. Zo kan je slaaphouding aanleiding geven tot meer lijnen in één kant van het gezicht. Ziektes en medicatie kunnen je huid ook aantasten. Koud weer is bijna even slecht als warmte en ongure wind kan je huid droog en stug maken. En natuurlijk dragen vrije radicalen door smog en luchtvervuiling ook hun steentje bij.

druk verkeer

Wat kan je doen om vroegtijdige huidveroudering te voorkomen?

Vroegtijdige huidveroudering kan op verschillende manieren behandeld worden. Fillers kunnen het gebrek aan vet en collageen compenseren, botox kan rimpels verzachten. Pigmentvlekken kunnen weggewerkt worden met peelings of laserbehandelingen en PRP kan de aanmaak van collageen terug stimuleren. Ook IPL en LED kunnen de huidteint ten goede komen. Ga naar een specialist ter zake, die zal je vertellen welke aanpak voor jou het beste resultaat zal geven.

Tot slot

Voorkomen is beter dan genezen. Zorg voor een gezonde levensstijl, beperk je alcoholconsumptie en rook niet. Slaap voldoende, ontstress en beweeg zodat je goed in je vel zit. Zorg voor een goede, hydraterende huidverzorging met anti-oxidanten. Ga naar een huidspecialist zodat je de juiste producten voor je huid kiest, want foute producten kunnen net averechts werken. En last but not least, vergeet je zonbescherming niet … nooit!

lees ook : Antioxidanten en vrije radicalen