0470/087333 of 070/087334 info@cosmedics.be

De huid is een van de grootste organen van het menselijk lichaam: bijna 2m² opp. bij een gemiddelde, volwassen persoon.

Het is een belangrijk orgaan met vele functies:

  • Geeft onze gezondheid, emoties, eet- en leefgewoontes weer
  • Bescherming tegen uv-straling, uitdroging, onderkoeling en beschadiging
  • Beschermende zuurmantel (belang van de ph-waarde van de huid) om ziektekiemen en bacteriën buiten te houden
  • Vitamine D-aanmaak (voor gezonde botten)

De huiddikte is variabel  : oogleden ong. 0,5 mm tegenover de handpalmen en voetzolen ong. 4 mm.

Ze bestaat uit drie lagen

  • de epidermis of opperhuid,
  • de dermis of lederhuid,
  • de hypodermis of onderhuid

Epidermis of opperhuid

De epidermis is het bovenste en zichtbare gedeelte van de huid. Via deze laag kunnen we huidtype, huidconditie en eventuele problemen die zich uiten via de huid herkennen.

Functie : nieuwe cellen aanmaken – De epidermis bestaat voornamelijk uit één type cel, de keratinocyt of hoorncel. Deze cellen worden onderaan in de epidermis gevormd en schuiven langzaam naar boven. Eenmaal helemaal boven sterven ze af en vormen ze de beschermende hoornlaag van onze huid. Deze hoornlaag schilfert af wanneer nieuwe cellen zich aandienen. Dit proces van aangroei en afschilfering van (dode) huidcellen herhaalt zich constant, maar de snelheid van de celdeling is niet altijd hetzelfde. Zo vernieuwt de opperhuid zich ongeveer één keer per maand bij jonge mensen, en hoe ouder men wordt hoe trager de delingsactiviteit gaat.

Functie : huidskleur –  In de opperhuid bevinden zich, naast de keratinocyten, ook nog melanocyten. Melanocyten zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van melanine, dat de kleur van onze huid bepaalt. Hoe meer melanine, hoe donkerder de huid. Daarnaast probeert de huid ons lichaam te beschermen tegen de schadelijke stralen van de zon door de aanmaak van meer melanine, en dat is waardoor we een bruine kleur krijgen of verbranden bij het zonnen.

Functie : bescherming van het lichaam – De Langerhanscellen in de epidermis zijn verantwoordelijk voor het immuunsysteem en voorkomen dat bacteriën en andere schadelijke stoffen de huid kunnen binnendringen.

Dermis of lederhuid

De tweede laag van de huid bestaat uit bindweefsel en wordt de lederhuid of dermis genoemd. Hier vind je bloedvaten (functie – temperatuurregeling van het lichaam), lymfevaten (functie – afvalstoffen vervoeren) en zenuwen (functie – tastgevoel). In de dermis bevinden zich ook de zweetklieren (functie – zweten) en de talgklieren (functie – aanmaak talg of sebum). Wanneer de talgklieren overproduceren kan dit resulteren in puistjes.

Functie – elasticiteit en stevigheid van de huid : In de dermis bevinden zich fibroblasten, die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van collageen en elastine. Deze zorgen ervoor dat de huid stevig (collageen) en rekbaar (elastine) is. Met de ouderdom wordt er minder collageen en elastine aangemaakt, waardoor rimpels en uitgezakte huid ontstaan. De dermis is de huidlaag waar het primaire verouderingsproces plaatsvindt.

Hypodermis of onderhuid

Onder de lederhuid ligt de onderhuid, een laag onderhuids bindweefsel dat de dermis aan de spieren en botten verbindt. De hypodermis bestaat voornamelijk uit vetweefsel dat het lichaam beschermt en de lichaamstemperatuur regelt. De dikte van de onderhuid hangt af van het geslacht van de persoon, van het lichaamsdeel dat men bekijkt en natuurlijk ook van iemands eetpatroon. Deze zogenoemde vetlaag  bepaalt onze lichaamsvormen, de structuur, conditie en spankracht van de leder- en opperhuid.