0470/087333 of 070/087334 info@cosmedics.be

Beste haargroeimiddelen

Zoekt u naar de beste haargroeimiddelen bij haaruitval? Bepaalde werkzame bestanddelen en producten hebben een positieve invloed op haaruitval en keren deze in sommige gevallen om. De effectiviteit is afhankelijk van de oorzaak. De beste haargroeimiddelen die u nodig heeft variëren op basis van prijs, beschikbaarheid en werkzaamheid. Haaruitval is iets wat iedereen kan overkomen en iets wat niet leeftijd gebonden is. Gelukkig zijn er producten die helpen bij het behandelen en verminderen van haaruitval. Van geneesmiddelen op recept tot vrij verkrijgbare shampoos, lotions, poeders en pillen. De keuze is groot en het is niet altijd even makkelijk om het beste product te selecteren.

Werking van de beste haargroeimiddelen

Hoewel u dit misschien niet wilt horen, komt haaruitval verrassend vaak voor. Het is een probleem waar niemand blij van wordt, maar wat voor velen helaas dagelijkse realiteit is. Veelvoorkomende oorzaken van haaruitval zijn:

 • Erfelijkheid, alopecia androgenetica;
 • Langdurige stress;
 • Fysieke trauma’s;
 • Schildklierproblemen en andere aandoeningen;
 • Voedingstekorten;

Bij het zoeken van een werkend haargroeimiddel is het een goed idee om eerst de oorzaak te kennen. De beste behandelingsopties variëren en zijn gericht op de vorm en oorzaak van haaruitval.

Erfelijke haaruitval afremmen

Een van de meest voorkomende oorzaken van overmatig haarverlies is alopecia androgenetica. Onder invloed van dihydrotestosteron, DHT, gaan de haarzakjes verloren. Het patroon van erfelijke kaalheid is goed herkenbaar en om volledige kaalheid te voorkomen is een tijdige behandeling wenselijk. Haargroeimiddelen met DHT-blokkers zijn vooral voor mannen een eerste behandeltechniek. Effectieve middelen zijn verkrijgbaar in tablet- en/of lotionvorm. Bekende haargroeimiddelen zijn dutasteride, finasteride en minoxidil. Deze middelen zijn van oorsprong bedoelt voor de behandeling van een hoge bloeddruk en prostaatklachten. Door de soms ernstige en blijvende bijwerkingen mag alleen minoxidil aan vrouwen worden voorgeschreven. Langdurig en blijvend gebruik bij succes is nodig, omdat het haarverlies anders terugkomt. Pas na een periode van 3 tot 6 maanden ziet u het haarverlies verminderen. Blijft verbetering uit? Stop in overleg met de arts het gebruik van een voorgeschreven haargroeimiddel.

Actieve haargroei ingrediënten

Naast DHT-remmers zijn er andere producten verkrijgbaar die haarverlies op een andere manier aanpakken. Deze producten bestaat uit werkzame, actieve ingrediënten zoals:

 • Biotine en/of vitamine B-complex.
 • Zink en selenium.
 • IJzerpillen worden voorgeschreven bij bloedarmoede, wat een oorzaak van haarverlies is. Door het tekort aan te vullen, herstelt de haargroei zich.
 • Een vitamine die effect heeft op het volume van uw haardos en de haardikte.
 • Cafeïne. Plaatselijk aanbrengen heeft een stimulerend effect op de ondergelegen haarzakjes.
 • Sawpalmetto extract, met een remmende werking op DHT.

Aandachtspunten bij het kopen van haargroeimiddelen

Het eerste waar u naar kijkt bij het kopen van een vrij verkrijgbaar haargroeimiddel is de lijst met ingrediënten. Zoek naar natuurlijke ingrediënten die de haargroei stimuleren en DHT-blokkeren. Denk hierbij aan biotine, collageen, cafeïne, zink en niacine. Het is de moeite waard om onderzoek te doen naar een product en ervaringen van anderen te lezen. Niet alle producten die beweren haarverlies te behandelen zijn veilig en/of de moeite waard. Vermijd producten met chemische en/of agressieve ingrediënten, deze brengen de haargroei meer schade doen dan dat ze het gewenste effect hebben.

Voor- en nadelen haargroeimiddelen

Hoewel het gebruik van haargroeimiddelen op zich veilig is en voordelen heeft, zijn er ook minpunten.

Voordelen:

 • Het haar ziet er voller en gezonder uit;
 • Haarverlies neemt af;
 • Alternatief voor andere behandelmethoden;
 • Eenvoudig in gebruik;

Nadelen:

 • Bijwerkingen zoals verminderd libido, misselijkheid, hoofdpijn, borstvorming bij mannen, en overgevoeligheid;
 • Bijwerkingen zijn soms blijvend;
 • Niet elk product werkt voor iedereen. Soms blijkt na het gebruik van een paar maanden dat het middel niet werkt en dat u veel geld heeft uitgeven voor een resultaat dat uitblijft;
 • Voorgeschreven middelen zoals finasteride en minoxidil hebben, afhankelijk van de oorzaak van het haarverlies, meer resultaat dan vrij verkrijgbare producten.
 • Tijdelijk resultaat. Om de verbeteringen te behouden, moet u een product blijven gebruiken;

Overigens krijgt niet iedereen die een haargroeimiddel gebruikt, te maken met bijwerkingen. Dit hangt af van uw persoonlijke gevoeligheid.

Een haargroeimiddel gebruiken

Omdat er verschillende soorten haargroeimiddelen verkrijgbaar zijn, is het altijd raadzaam om de instructies zoals vermeld op de verpakking te volgen. Afhankelijk van het product dat u gebruikt, zijn er tips die u helpen om het meeste uit een middel te halen:

 • Masseer de lotion grondig in de hoofdhuid en op de plaatsen die u wilt behandelen. De masserende bewegingen zorgen voor een betere doorbloeding en een stimulatie van de haarzakjes.
 • Niet meer dan voorgeschreven. Het gebruik van overmatige hoeveelheden doet vaak meer kwaad dan goed. Er is een kans dat de huid verstopt raakt, waardoor de haarzakjes geblokkeerd raken. Iets wat u juist probeert te voorkomen.
 • Ga uit van een langdurig gebruik. Feit is dat er geen haargroeimiddel is dat de volgende dag resultaat laat zien. Deze middelen moeten langdurig, lees meerdere maanden, gebruikt worden om effect te laten zien.
 • Meld eventuele bijwerkingen altijd bij uw huisarts.

Bewust gebruik

Wat het beste haargroeimiddel voor u is, is dat misschien niet voor iemand anders. De effectiviteit hangt sterk af van de oorzaak. Het is niet altijd even makkelijk om te bepalen of een middel het gewenste effect heeft. Minimaal gebruik van drie tot zes maanden en langer is nodig om resultaten te zien. Als verbetering uitblijft, kunt u in overleg met uw huisarts overstappen naar een ander middel of zoeken naar een alternatieve behandeling bij haarverlies.

Adviesgesprek haaruitval en haargroeimiddelen

Is een haargroeimiddel de beste oplossing voor haaruitval en/of welke alternatieven zijn er voor u beschikbaar? Overmatig haarverlies roept vaak vragen op en zorgt voor onzekerheid. Het is niet nodig om haaruitval uw zelfvertrouwen te laten beschadigen. Maak een afspraak bij Cosmedics voor een consult bij dokter Anthone. Samen zoeken we een oplossing of behandeling waar u zich in kunt vinden en die ook echt resultaat biedt. Heeft u informatie over de oorzaak van het haarverlies, of heeft u documentatie over medicijngebruik en/of medische ingrepen? Neem deze en andere relevante informatie meer naar het consult. Dokter Anthone onderzoekt uw hoofdhuid en het haarverlies. Samen met het gesprek over uw gezondheid, krijgt u een behandeladvies.

Beste haargroeimiddelen – FAQ

Wat is het meest effectieve middel voor haargroei?

Minoxidil is een product dat mannen en vrouwen met haarverlies veilig gebruiken. Het is verkrijgbaar in sterktes van 2% en 5% en dient tweemaal daags op de hoofdhuid aangebracht te worden. Na gebruik van drie tot zes maanden, ziet u het haarverlies afnemen en de haargroei verbeteren.

Zijn bewezen haargroeimiddelen het beste om te gebruiken bij haarverlies?

Haargroeimiddelen die wetenschappelijk onderzocht zijn op hun effectiviteit, hebben niet bij iedereen het gewenste resultaat. Vaak verminderen deze middelen erfelijke haaruitval, omdat ze de invloed van het DHT-hormoon succesvol tegengaan. De beste manier om haarverlies te behandelen is door eerst onderzoek te doen naar de oorzaak.

Werken haargroeimiddelen echt?

Wetenschappelijk onderzochte en bewezen producten zoals dutasteride, finasteride en minoxidil hebben een positief effect op alopecia androgenetica. Overigens heeft niet iedereen baat bij gebruik van hetzelfde middel.

Welk natuurlijk product is het beste voor een gezonde, volle haargroei?

Biotine is nodig voor de productie van een eiwit dat keratine heet. Dat maakt biotine, dat onder andere aanwezig is vitamine B-complex een gekend product voor de haargroei.

Hoe laat ik mijn haar langer groeien?

Sterk en gezond haar heeft behoefte aan voldoende vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen. Gebruik een haarolie en overweeg het gebruik van een keratinesupplement. Eventueel helpt cafeïne bij het stimuleren van de haarzakjes. Er zijn verschillende cafeïne shampoos verkrijgbaar die goed zijn bij het verzorgen van uw haar en hoofdhuid.

Hoe voorkom ik haarbeschadiging?

Borstel en kam uw haar om het te stylen, gebruik een kam met wijde tanden en trek niet te hard aan het haar. Wees voorzichtig met het gebruik van warme stylingapparatuur en een teveel aan stylingproducten. Was restjes van gel, wax, haarlak en/of andere producten uit het haar en spoel goed na. Gebruik eventueel een vocht inbrengende conditioner.

Waarom is dagelijkse haarverzorging belangrijk?

Haarverzorging is van invloed op uw uiterlijk, maar ook op uw hygiëne. Met een verzorgde, gezonde haardos ziet u er stralend uit en blijft uw hoofdhuid gezond. Gebruik haarverzorgingsproducten vrij van chemische bestanddelen en laat uw haar regelmatig bijknippen, zodat het in goede conditie blijft.

Wat is slecht voor mijn haargroei?

Haarbeschadiging is helaas vaak een gevolg van verkeerde verzorgingsgewoonten, zoals te warm stylen, het te strak trekken van het haar en/of het niet laten knippen van gespleten haarpunten. Veel haarproblemen komen door uw dagelijkse manier van verzorgen, die in eerste instantie onschuldig lijken, maar in realiteit soms blijvende schade veroorzaken.

Welke medicijnen hebben haarverlies als bijwerking?

Haarverlies is een bijwerking die aan verschillende medicijnen wordt toegeschreven. Bètablokkers, bloedverdunners, cholesterolverlagers, antidepressiva en hormoon-gerelateerde medicijnen kunnen haaruitval veroorzaken. Als blijkt dat het haarverlies een gevolg is van medicijngebruik, kan de arts u een ander middel voorschrijven. Stop nooit zomaar met het gebruik van een voorgeschreven medicijn. Niet iedereen die een medicijn gebruikt, krijgt ook echt met haaruitval en/of andere bijwerkingen te maken.

Hoelang moet ik een haargroeimiddel gebruiken?

Bij erfelijke kaalheid blijft u een haargroeimiddel gebruiken, omdat anders het haarverlies doorzet.

Gerelateerde artikelen