0470/087333 of 070/087334 info@cosmedics.be

Haargroeimiddelen

Haargroeimiddelen zijn niet meer weg te denken bij de behandeling van haarverlies. Maar zijn deze middelen wel echt effectief en hoe kiest u een haargroeimiddel dat de oorzaak van het haarverlies behandelt? Haarverlies heeft verschillende oorzaken en kan tijdelijk, maar ook blijvend zijn. Wat de oorzaak ook is, het is voor velen van ons een stressvolle ervaring. Het gebruik van haargroeimiddelen die zijn ontworpen om haarverlies te verminderen en de haargroei te stimuleren, is een veel gebruikte toepassing. Niet alle producten zijn even effectief. Doe onderzoek naar de resultaten, voordat u veel geld uitgeeft aan een middel dat nauwelijks resultaten heeft.

Haargroeimiddelen verbeteren de haargroei

Een gezonde hoofdhuid is nodig voor een gezonde haargroei. Het gebruik van een geschikte shampoo en conditioner als onderdeel van uw haarverzorging, verbetert de dikte en het volume van het haar. Pas als haaruitval begint op te vallen, denkt u na over een oplossing. Dat u daarbij niet direct aan een ingrijpende, chirurgische behandeling denkt, is logisch. De markt is overspoelt met middelen en producten die zeggen haaruitval aan te pakken en te verminderen. De waarheid is echter dat veel van de vrij verkrijgbare middelen nauwelijks effect hebben. Haargroeimiddelen die werken, zijn van origine geneesmiddelen waarvan het positieve effect op haaruitval pas later duidelijk is geworden.

Oorzaak haaruitval

Haaruitval is vervelend, maar tegelijk iets wat mensen dagelijks meemaken. Het is niet erg om op dag basis zo’n 100 haren te verliezen. Haarverlies valt pas op als u langere tijd meer haren verliest. U ziet een toename van haarverlies in het doucheputje, op uw kussen en/of in een borstel. Misschien hoopt u dat de haargroei vanzelf herstelt, maar ondertussen zoekt u naar een oplossing. Wat veel mensen niet of onvoldoende weten is dat een behandeling alleen maar effect heeft als de oorzaak van het haarverlies bekend is. Voorkom dat u veel geld uitgeeft aan producten die veel beloven, maar die niet het gewenste resultaat opleveren. Laat uw huisarts onderzoek doen naar de oorzaak. Huisartsen zijn bekend met het diagnosticeren van haaruitval en in de meeste gevallen is uitgebreid en/of verder onderzoek niet nodig.

Onderzoek (huis)arts

Om zeker te zijn en eventuele ziektes of aandoeningen uit te sluiten, stuurt een huisarts u naar een laboratorium voor bloedonderzoek. Onder andere schildklierproblemen, voedingstekorten en hormonale disbalans zijn snel in het bloed op te sporen. Als deze uitslagen negatief zijn en u verder geen beschadigingen van de hoofdhuid heeft, is de diagnose alopecia androgenetica of erfelijke kaalheid in veel gevallen een feit. Voordat uw huisarts deze conclusie trekt, is ook gekeken naar uw familie achtergrond en de bekendheid met haaruitval. Het patroon van haarverlies is duidelijk en de oorzaak is te herleiden naar de invloed van dihydrotestosteron. Uw huisarts zal in overleg met u een geschikte behandeling voorstellen. Beginnende haaruitval is prima met haargroeimiddelen te behandelen.

Thuis onderzoek

Helaas zijn er mensen die zich ongemakkelijk voelen om met haarverlies naar de huisarts te gaan. Voor deze mensen heeft het Haaronderzoekscentrum twee thuistesten ontwikkeld. U bestelt deze testen eenvoudig online. Zowel een haaruitval DNA test als een bloedwaardentest, neemt u zelfstandig thuis af. Beide tests komen met een duidelijke instructie. Lees deze, voordat u aan de slag gaat een paar keer aandachtig door. Neem het onderzoeksmateriaal zorgvuldig af en verpak deze op de vermelde manier.
Stuur het afgenomen materiaal terug en binnen een paar weken ontvangt u de testresultaten. Hiermee kunt u alsnog naar uw huisarts en/of gaat u zelf op zoek naar een geschikte oplossing.

Voedingssupplementen en haargroeimiddelen

Wees voorzichtig met het kopen van voedings- of kruidensupplementen die zeggen de haargroei te verbeteren. Een teveel aan bepaalde mineralen en vitamines is van negatieve invloed op de haargroei en kan bijdragen aan haarverlies. Supplementen hebben zin als u een aangetoond tekort heeft aan bijvoorbeeld ijzer, waardoor u bloedarmoede heeft en als gevolg daarvan haarverlies. Deze supplementen krijgt u voorgeschreven van uw huisarts en gebruikt u volgens voorschrift. Mensen die zonder aangetoonde tekorten een voedingssupplement willen gebruiken, kijken vooral naar supplementen die bestaan uit vitamine B-complex inclusief biotine. Let op, een teveel heeft niet alleen een negatief effect op de haargroei, ook andere lichaamsfuncties staan onder invloed van voedingsstoffen. U ziet niet direct verbetering van de haargroei en/of een afname van het haarverlies. Dit duurt een paar maanden.

Bewust een haargroeimiddel kopen

Haaruitval dat te behandelen is met een haargroeimiddel heeft tijd nodig. U moet een middel langere tijd en wellicht blijvend gebruiken om verbetering te zien. Na een paar maanden ziet u een afname van het haarverlies en soms een verbetering van de haargroei. Nieuwe haren zien er steviger uit en zijn minder gevoelig voor beschadiging. Producten op basis van cafeïne en eventueel ketoconazol shampoo zijn vrij verkrijgbaar. Let op dat u kiest voor producten zonder agressieve chemicaliën, deze doen de haargroei meer kwaad dan goed. Heeft uw huisarts een haargroeimiddel zoals minoxidil voorgeschreven, hou uzelf dan aan het voorschrift. Gebruik een middel op de aangegeven manier en gebruik niet meer dan noodzakelijk. Succes laat zich niet bij iedereen zien. Heeft u na een gebruiksperiode van 6 of meer maanden nog geen verbetering? Bespreek met de arts alternatieve middelen of doe onderzoek naar een behandelmethode die misschien beter voor u is.

Advies bij haaruitval

Laat haarverlies uw leven niet beheersen. Neem op tijd contact op met uw huisarts of een specialist die u helpt bij het vinden van de oorzaak en het zoeken van een beschikte behandeling. Cosmedics biedt regeneratieve haarbehandelingen en helpt u bij het vaststellen van de oorzaak van haaruitval. Onze kliniek bevindt zich in Hulshout/Westmeerbeek. Maak gerust eens een afspraak voor een vrijblijvend gesprek bij dokter Anthone. Praten over haarverlies is een eerste stap in het vinden van een passende oplossing. Dokter Anthone onderzoekt uw hoofdhuid en kijkt naar de ernst van het haarverlies. Gebruikt u medicijnen of heeft u kortgeleden een medische ingreep ondergaan? Neem deze en andere belangrijke informatie mee naar het consult. Een afspraak plant u online of door telefonisch contact op te nemen met +32 470087333.

Haargroeimiddelen – FAQ

Hoe snel werken haargroeimiddelen?

Bewezen haargroeimiddelen werken na drie tot zes maanden. Als u na een langere gebruiksduur geen verbetering ziet, is het niet waarschijnlijk dat het middel bij u het gewenste effect heeft. Van vrij verkrijgbare middelen zijn de kosten vaak hoger dan de effecten.

Welk product laat mijn haar sneller groeien?

Haargroei is een natuurlijk, lichamelijk proces dat zich helaas niet laat versnellen. U kunt wel een haargroeimiddel gebruiken om de haargroei te versterken, zodat uw haar er gezonder en voller uitziet.

Wat is het verschil tussen bewezen en vrij verkrijgbare haargroeimiddelen?

Bewezen haargroeimiddelen zijn door artsen en wetenschappers onderzocht en hebben daadwerkelijk effect op de haargroei. Dit is bij vrij verkrijgbare producten niet het geval. Veel van deze middelen beloven veel, maar hebben in realiteit nauwelijks effect op het haarverlies.

Wat is het meest populaire haargroeimiddel?

Minoxidil lotion, verkrijgbaar in sterktes van 2% en 5%, is een van de populairste haargroeimiddel. Het middel is effectief bij het verminderen van erfelijke haaruitval en is veilig in gebruik.

Zijn haargroeimiddelen effectief?

Bij veel producten en technieken ontbreekt het aan betrouwbare wetenschappelijke gegevens die bevestigen dat er meetbare effecten zijn. Dit geldt niet alleen voor haargroeimiddelen, maar ook voor technieken als laserhelmen die zouden helpen bij het voorkomen van haaruitval.

Welke olie werkt het beste voor haargroei?

Oliën op basis van natuurlijke producten hebben een positieve invloed op de haargroei. Producten als castor- of wonderolie zit bomvol eiwitten en mineralen, maar ook kokosnootolie, olijfolie, arganolie, tea tree olie en rozemarijnolie hebben effect op de haargroei.

Hoe kan ik haarverlies stoppen?

De beste manier om haaruitval te stoppen is door onderzoek te (laten) doen naar de oorzaak. Kent u de oorzaak dan kunt u gericht zoeken naar een passende oplossing. Eenvoudige stappen om zelf te ondernemen is een verantwoorde levensstijl met een afwisselend voedingspatroon en voldoende beweging. Verzorg uw haar met verantwoorde producten, zonder agressieve synthetische bestanddelen en bescherm uw haar en hoofdhuid tegen schadelijke invloeden zoals uv-stralen.

Hoe kan ik mijn haargroei verstevigen?

Probeer eiwitrijke voedingsmiddelen aan uw dagelijkse voeding toe te voegen. Maar ook biotine, vitamine C, vitamine A en vette producten zoals avocado, makreel en zalm met daarin Omega-3 vetzuren hebben een positief effect op de haargroei.

Waarom groeit mijn haar niet?

Haar stopt om verschillende redenen met groeien of groeit langzaam. Factoren zoals leeftijd, erfelijkheid, hormonen en stress spelen hierin een grote rol. Misschien groeit uw haar op een plek niet meer, of lijkt het aan de voor- of zijkant langzamer te groeien. Met behulp van onder andere bewezen haargroeimiddelen kunt u de haargroei stimuleren.

Welke chemicaliën hebben invloed op de haargroei?

Chemicaliën die haaruitval, beschadigd haar en gezondheidsrisico’s veroorzaken zijn onder andere natriumlaurylsulfaat, parabenen, propyleenglycol, formaldehyde, DEA en TEA.

Is nieuwe haargroei op natuurlijke wijze mogelijk?

Als een haarzakje is vernietigd of verlittekend is, is nieuwe haargroei niet altijd mogelijk. Haarzakjes die nog intact zijn kunnen met de juiste stimulatie de haargroei verbeteren. Dit werkt bij de een beter en sneller dan bij de ander.

Gerelateerde artikelen