0470/087333 of 070/087334 info@cosmedics.be

Haaruitval DNA test

Wilt u meer weten over een haaruitval DNA test? Tegenwoordig is voor bijna alles een DNA of genetische test beschikbaar. Met een snel speekselmonster of een bloedtest weet u binnen een paar dagen of u mogelijk genetisch belast bent met bepaalde ziekten en chronische aandoeningen. Stel dat u met een genetische test informatie krijgt over haarverlies, is er dan een manier om ervoor te zorgen dat u op tijd een oplossing zoekt? Met een haaruitval DNA test krijgt u inzage in uw genetische aanleg voor haarverlies en is het mogelijk om een passende behandeling te zoeken.

Alopecia androgenetica bevestigen met haaruitval DNA test

Alopecia androgenetica is haarverlies dat geen echte ‘ziekte’ is. Het wordt niet veroorzaakt door een medische aandoening, iets wat bij alopecia areata wel het geval is. Alopecia androgenetica is een vorm van erfelijke haaruitval. Het is wereldwijd zelfs de meest voorkomende vorm van haarverlies. Ruim 80% van alle mannen krijgt tijdens hun leven met deze vorm van haaruitval te maken. Bovendien ervaart ook een groot aantal vrouwen erfelijk haarverlies, dit meestal rond de menopauze en op latere leeftijd. Met een haaruitval DNA test, die u eenvoudig bestelt bij het Haaronderzoekscentrum, onderzoekt u uw genetische belasting op mogelijke haaruitval. Als u positief test wil dat overigens niet meteen zeggen dat u ook echt met haarverlies te maken krijgt.

Verbinding haarverlies en genetica

Mannelijke kaalheid, zoals erfelijk haarverlies ook wordt genoemd, treft ook vrouwen. Zo bepaalt niet alleen de mannelijke kant van de familie de genetische belasting met haarverlies, maar is de invloed van de vrouwelijke kant iets wat we niet mogen onderschatten. Verschillende samenwerkende genen, zijn hier debet aan. Overigens zijn sommige familieleden gevoeliger voor alopecia androgenetica dan anderen. Het is interessant om te weten of u wel of niet belast bent met het gen dat haarverlies veroorzaakt. Niet iedereen wil vooraf weten of er sprake is van genetische belasting. Een DNA test bij haarverlies gebeurt meestal pas als er haaruitval zichtbaar is.

Kenmerken van erfelijke haaruitval

Wanneer mannen en vrouwen te maken hebben met alopecia androgenetica, zijn er specifieke haaruitval patronen zichtbaar. Bij mannen verandert de haarlijn, worden de inhammen dieper en begint de kruin te kalen. Uiteindelijk ontstaat er een zogenaamde hoefijzervorm waar de haargroei nog aanwezig is. Vrouwelijke kaalheid presenteert zich anders. Het haar dunt over de hoofdhuid uit. De scheiding is breder dan eerder en op sommige plaatsen is de huid door de dunne beharing heen zichtbaar. Omdat haaruitval veel andere oorzaken heeft, denkt niet iedereen meteen aan erfelijke gevoeligheid. Om de oorzaak te onderzoek gaat u naar uw huisarts. Een vroege diagnose is vaak de sleutel tot het  voorkomen van verder haarverlies en het stimuleren van nieuwe haargroei. Om de juiste behandeling te kiezen, is het nodig om de oorzaak te kijken. Alleen op deze manier kunt u de oorzaak wegnemen en het haarverlies stoppen.

Onderzoek en diagnose haarverlies

Ervaren huisartsen en dermatologen hebben geen DNA test nodig om te bepalen of u al dan niet met alopecia androgenetica te maken heeft. Meestal zien ze dit aan het uiterlijk van uw haar en het patroon van haarverlies. Bij twijfel is bloedonderzoek mogelijk en/of vindt een hoofdhuidbiopsie plaats. Op deze manier sluit een arts andere oorzaken uit.

Erfelijke haaruitval behandelen

Genetisch haarverlies is te behandelen en door op tijd in te grijpen, voorkomt u volledige kaalheid. Afhankelijk van de methode die u kiest, is behandeling aan de ene kant bedoelt om haarverlies te verminderen en aan de andere kant om nieuwe haargroei te bevorderen. De beste manier om dit te bereiken is een FUE haartransplantatie. Deze chirurgische behandelmethode is geschikt voor mensen met een goede gezondheid en voldoende donorhaar. Als u een operatie te ingrijpend vindt, is het gebruik van een bewezen haargroeimiddel een mogelijk alternatief. Omdat deze haargroeimiddelen soms ernstige, blijvende bijwerkingen hebben, maken mensen zich hier zorgen over en staat niet
iedereen even positief tegenover het gebruik. Alternatieven zoals mesotherapie, een PRP-behandeling bij haaruitval en micro haar pigmentatie zijn eveneens succesvol.

Erfelijk haarverlies voorkomen

Ondanks dat u met een haaruitval DNA test vroegtijdig weet of u belast bent met het gen dat erfelijke haaruitval veroorzaakt, is het niet altijd mogelijk om haarverlies te voorkomen. Het kan geen kwaad om gevarieerd en gezond te eten, stress te beperken en regelmatig te bewegen. Maar zelfs daarmee is de invloed van Moeder Natuur niet helemaal te stoppen. Omdat voorkomen moeilijk is, doet er u wel wat aan om het haarverlies te beperken en daar waar mogelijk om te draaien. Lees over beschikbare behandeltechnieken, vraag informatie op bij specialisten en haarklinieken. Zo bent u in staat snel te reageren bij erfelijk haarverlies.

Haaruitval omkeren

Heeft u last van erfelijke kaalheid en zoekt u naar een blijvende oplossing. Neem vrijblijvend contact op met Cosmedics. Ondanks dat alopecia androgenetica niet te voorkomen is, zijn er dingen die u kunt doen om het haarverlies om te keren. Minoxidil en Finasteride zijn  geneesmiddelen die effectief zijn gebleken bij de behandeling van haaruitval. Dokter Anthone staat klaar om uw vragen te beantwoorden en u te helpen bij het vinden van een ideaal behandelplan dat volledig aansluit bij de behoeften die u heeft. Zo bieden we u een chirurgische FUE haartransplantatie aan. Deze ingreep is succesvol en biedt een blijvende oplossing bij haaruitval. Maak vrijblijvend een afspraak voor een adviesgesprek.

Consult Cosmedics

Bent u na een positieve haaruitval DNA test onzeker over uw haargroei, of zoekt u een oplossing voor haarverlies? Kom gerust eens langs bij Cosmedics in Hulshout/Westmeerbeek. Dokter Anthone neemt de behandelmogelijkheden met u door, beoordeelt de mate van haaruitval en de gezondheid van uw hoofdhuid. Omdat uw gezondheid van invloed is op de behandelmethode, besteed de arts hier tijdens het consult veel tijd aan en worden vragen over uw medische geschiedenis gesteld. Niet iedereen wil direct een FUE-haartransplantatie laten toepassen, maar ook niet iedereen komt voor deze ingreep in aanmerking. Het consult is bedoeld om een persoonlijk behandeladvies te geven. Dokter Anthone overhandigt u een behandelvoorstel met prijsopgave. Wilt u een afspraak maken? Dit kan zowel online als door telefonisch contact op te nemen met +32 470087333. 

Haaruitval DNA test – FAQ

Kan een DNA-test vertellen of ik kaal word?

Op basis van genetica kan een DNA-test vertellen of u belast bent met het ‘kaalheidsgen’. Dat wil niet zeggen dat u bij een positieve test ook daadwerkelijk last heeft en/of krijgt van haaruitval.

Hoe weet ik of ik genetisch haarverlies heb?

Erfelijke haaruitval, alopecia androgenetica, kenmerkt zich zowel door het patroon als de bekendheid met haarverlies binnen uw familie. Bij de meeste mensen zijn geen verdere onderzoeken nodig om deze diagnose te stellen.

Kan ik iets doen aan alopecia androgenetica?

Erfelijke haaruitval is niet te voorkomen, maar er zijn wel behandelingen die de haargroei verbeteren en in stand houden. U kunt hierbij denken aan haargroeimiddelen zoals finasteride en minoxidil. Wetenschappelijk onderzoek is altijd in beweging. Ook erfelijke haaruitval wordt nog altijd onderzocht, waarbij behandeltechnieken verfijnd worden. Volledige kaalheid als gevolg van erfelijkheid is te voorkomen als u tijdig actie onderneemt.

Gebeurt erfelijke haaruitval plotseling?

Vrijwel iedereen ervaart haarverlies of dunner wordend haar naarmate u ouder wordt. Niet elk haarverlies is gelijk. Erfelijke kaalheid is een veel voorkomende vorm van haarverlies. Haaruitval verloopt geleidelijk en treedt op in voorspelbare patronen. Plotseling overmatig haarverlies is vaak het gevolg van iets anders.

Welk hormoon veroorzaakt erfelijke haaruitval?

Dihydrotestosteron (DHT), wordt gemaakt van testosteron door een enzym dat 5-alpha-reductase heet. Het kan ook worden gemaakt door DHEA, een hormoon dat voornamelijk bij vrouwen voorkomt. DHT wordt aangetroffen in de huid, maar ook in de haarzakjes en de prostaat. Het hormoon brengt het haargroeiproces in een stroomversnelling en laat de haarzakjes uiteindelijk verschrompelen.

Geeft een bloedtest antwoord op de vraag waarom mijn haar uitvalt?

Ja, met een bloedtest wordt de oorzaak van haaruitval opgespoord. Een arts kan verschillende bloedonderzoeken aanvragen om een diagnose te stellen. In enkele gevallen zal ook een hoofdhuidbiopsie voorgesteld worden.

Moet ik voor een haaruitval DNA test naar de dokter?

Als u liever niet naar een arts gaat om haaruitval te laten onderzoeken, is het mogelijk om een thuistest te bestellen.

Hoe werkt een thuistest?

De tests van het Haaronderzoekscentrum komen met een duidelijke gebruiksaanwijzing. Neem deze eerst op uw gemak door en bekijk het afname materiaal. Neem wat materiaal bij uzelf af en verpak het afgenomen materiaal op de aangegeven manier. Stuur het onderzoeksmateriaal terug en binnen een paar weken ontvangt u de testresultaten.

Zijn de resultaten van een thuistest betrouwbaar?

Ja, als u de test volgens voorschrift afneemt, verpakt en opstuurt zijn de resultaten betrouwbaar. Uiteraard kunt u met de uitslag naar uw huisarts voor een bevestiging van de diagnose.

. Moet ik me zorgen maken over kaalheid bij een positieve test?

Ja en nee. Niet iedereen die een positieve haaruitval test doet, krijgt in realiteit te maken met haaruitval. Er is heel wat aan te doen om erfelijke haaruitval al in een vroeg stadium te behandelen en het haarverlies te beperken. Uw huisarts en/of een specialist zijn u hierbij van dienst. Gerichte behandeltechnieken hebben meer resultaat dan vrij verkrijgbare middelen die beloven haaruitval te verminderen.

Gerelateerde artikelen