0470/087333 of 070/087334 info@cosmedics.be

Oude handen : voorkomen en behandelen

Wil je meer weten over hoe je oude handen kan voorkomen en behandelen?

We worden overspoeld met reclame over huidverzorging en spenderen talloze euro’s aan ons gezicht, nek en decolleté. Wat daarbij vaak vergeten wordt zijn de handen. Die worden nochtans dagelijks blootgesteld aan zon, koude, chemicaliën, … Hierdoor krijg je een duidelijk zichtbaar leeftijdsverschil tussen het gezicht en de handen. Men zegt niet voor niets dat je handen je echte leeftijd verraden.

Waarom lijkt het dat zo snel oude handen krijgen?

Onze handen worden dagelijks blootgesteld aan de elementen. De zon zorgt voor pigmentvlekken en rimpels, koude droogt de huid uit. We wassen af, kuisen, lappen de ramen, poetsen het toilet en we dragen hierbij zelden handschoenen. Onze handen hebben het hard te verduren en ze worden haast niet beschermd. Wie denkt er aan ze in te smeren met een crème met SPF wanneer hij buiten komt of gaat autorijden in volle zon? Wie gebruikt een vochtinbrengende lotion na het wassen? En nochtans is de huid van onze handen zeer dun met weinig steunweefsel waardoor ze extra kwetsbaar is en dus ook sneller veroudert.

Hoe kan ik oude handen voorkomen?

Handverzorging is even belangrijk en vergelijkbaar met de verzorging van het gelaat. In de eerste plaats … bescherming tegen de zon. Zoek een goede handcrème met SPF, liefst in meeneemformaat zodat je je regelmatig opnieuw kan insmeren. Kijk na dat deze crème ook voldoende hydrateert om uitdrogen van de huid te voorkomen. Exfolieer wekelijks om je handen te ontdoen van dode huidcellen, zodat de werkende stoffen in de handcrème beter in de huid kunnen doordringen. Draag steeds handschoenen wanneer je in contact komt met agressieve stoffen.

Wat kan ik doen aan ouderdomstekenen op de handen?

Er zijn een aantal symptomen die kenmerkend zijn voor oude handen. Ze kunnen allemaal behandeld worden, maar sommigen zijn hardnekkiger dan andere.

Ouderdomsvlekken

Een eerste kenmerk van oude handen zijn de zogenaamde ouderdomsvlekken of levervlekken (lentigo). Ze hebben echter niets te maken met de lever en worden alleen zo genoemd omwille van hun kleur. Vroeger kwamen ze vooral voor bij oudere mensen, maar de laatste jaren zijn ze ook vaker aanwezig bij jongere mensen omwille van de verandering in leefwijze. Ze ontstaan immers door blootstelling van de huid aan de zon, en komen vooral voor bij lichtere huidtypes. Lentigo zijn meestal goedaardig en vooral ontsierend voor de handen. Wanneer de vorm en/of kleur begint te veranderen is er echter kans dat ze kwaadaardig worden en dan moeten ze zeker verwijderd worden. Raadpleeg steeds een arts bij twijfel. Ouderdomsvlekken kunnen behandeld worden met cryotherapie, IPL, laser, peelings, microdermabrasie en crèmes met hydroquinone.

Ouderdomsvlekken kunnen behandeld worden met

 • cryotherapie
 • IPL
 • laser
 • peelings
 • microdermabrasie
 • crèmes met hydroquinone.

Huidstructuur

Bij het ouder worden verandert de huidstructuur. Er wordt minder collageen geproduceerd, de huidbarrière wordt steeds zwakker en er ontsnapt sneller vocht aan de huid. Hierdoor gaat de huid er steeds dunner en droger uitzien. Uiteindelijk kn het zo ver gaan dat het er vegint uit te zien als crêpepapier.

Een droog uitziende huidstructuur kan je behandelen met

 • barrièrecrèmes
 • goede hydratatie
 • handmaskers

Volumeverlies

Het verlies van collageen en elastine zorgt ervoor dat de huid minder stevig wordt. De dermis vermindert in volume en dit veroorzaak rimpels en losser wordende huid.

Volumeverlies kan enkel verholpen worden met fillers. Je kan het wel zo goed mogelijk voorkomen door middel van retinolcrèmes.

Collageenaanmaak stimuleren kan via

 • RF
 • laser
 • peels

Zichtbare aders

Zichtbare aders op oude handen zijn bij veel mensen een doorn in het oog. Wanneer ze echt dik bovenop de hand liggen kan je ze laten behandelen met sclerotherapie of ze laten weghalen door een vaatchirurg. Wanneer je deze methodes te ingrijpend vindt, kan je ook gebruik maken van camouflage met een goede concealer of van fillers. Door het volume in de hand te laten toenemen zullen de aders minders zichtbaar zijn.

Nagels

Ook de nagels mogen niet vergeten worden. Deze kunnen een gele kleur krijgen, zichtbare lijnen vertonen of broos worden en snel afbreken. Voorkom door een regelmatige manicure en verzorgende nagelcrème. Wanneer de nagels verkleuren kan je best een arts raadplegen, want er kan hier ook een andere oorzaak aan de basis liggen, zoals een schimmelinfectie, psoriasis, …

Oude handen : conclusie

Voorkomen is beter dan genezen. Verzorg je handen en nagels goed, hydrateer en bescherm tegen de zon. Trakteer jezelf op een paar goede handschoenen voor huishoudelijk werk en verwen je handen voor het slapen gaan met een vochtinbrengende crème. Op die manier zullen je handen en je gezicht gezellig samen een beetje trager verouderen.

 

Gerelateerde artikelen