0470/087333 of 070/087334 info@cosmedics.be
Hoe voorkom of behandel je ‘oude handen’?

7 februari 2019

update 19/01/2024

verzorgingscrème op handen

We spenderen talloze euro’s aan crèmes, serums en behandelingen voor ons gezicht, nek en decolleté. Maar we vergeten daarbij vaak dat onze handen ook de nodige aandacht verdienen. Ze ondervinden immers dagelijks de schadelijke invloed van de zon, koude, chemicaliën, … Zonder de nodige bescherming en verzorging kan een duidelijk zichtbaar leeftijdsverschil ontstaan tussen het gezicht en de handen. Of, zoals het gezegde luidt, verraden de handen de ware leeftijd. 

Waarom lijkt het dat we zo snel oude handen krijgen?

We wassen af, kuisen, lappen de ramen, poetsen het toilet en we dragen hierbij zelden handschoenen. Bovendien worden onze handen regelmatig blootgesteld aan de elementen. De zon zorgt voor pigmentvlekken en rimpels, koude droogt de huid uit. Onze handen hebben het hard te verduren en ze worden haast niet beschermd. Wie denkt er aan ze in te smeren met SPF wanneer hij buiten komt? Wie gebruikt een vochtinbrengende lotion na het afwassen? Nochtans is de huid van onze handen zeer dun en er zit weinig vetweefsel onder. Hierdoor is ze extra vatbaar voor collageenverlies en veroudert ze sneller dan de rest van ons lichaam, ook sneller dan het gezicht.

Preventie is het beste plan van aanpak

Ouderdomstekens op de handen zijn vooral  esthetisch storend. Ze kunnen allemaal behandeld worden, maar sommige problemen zijn hardnekkiger dan andere. Preventie is uiteindelijk de beste oplossing.

Hoe kan ik oude handen voorkomen?

Handverzorging is vergelijkbaar met de verzorging van het gelaat. In de eerste plaats … bescherming tegen de zon. Zoek een goede handcrème met SPF, liefst in meeneemformaat, zodat je onderweg regelmatig opnieuw kan smeren. Let er op dat deze crème ook voldoende hydrateert, om het uitdrogen van de huid te voorkomen. Exfolieer wekelijks om je handen te ontdoen van dode huidcellen, zodat de werkende stoffen in de handcrème beter in de huid kunnen doordringen. En draag steeds handschoenen, zeker wanneer je in contact komt met agressieve stoffen.

  Wat kan ik doen aan ouderdomstekenen op de handen?

  Ouderdomstekens op de handen zijn vooral esthetisch storend. Ze zijn niet schadelijk voor de gezondheid, hoewel pigmentvlekken kunnen uitgroeien tot kwaadaardige huidtumoren. Er is meestal een behandeling mogelijk, maar van sommige aandoeningen raak je niet zo snel af. Maak altijd eerst een afspraak voor een intake gesprek om de verschillende mogelijkheden te bespreken.

  Volumeverlies: rimpels

  Met het ouder worden verliezen we vet, collageen en elastine, ook in onze handen. Hierdoor wordt de huid minder stevig en strak, en er ontstaan rimpels en losser wordende huid.  Je kan dit verouderingsproces zo goed mogelijk voorkomen met retinolcrèmes en exfoliatie om de huid goed te laten werken. Volumeverlies op zich kan enkel verholpen worden met fillers. De beste optie zijn fillers met eigen vet. Deze houden langer en zullen nooit allergische reacties veroorzaken. Gewone fillers zijn een goede tweede keuze om terug meer volume in de handen te krijgen.

  Mild volumeverlies kan je ook verhelpen met collageenaanstimulerende behandelingen zoals :  RF  –  laser  –  peels

  Zichtbare aders

  Door het verlies van vet, collageen en elastine in onze handen worden de aders steeds meer opvallend. Zichtbare aders op de handen zijn bij veel mensen een doorn in het oog. Wanneer ze echt dik bovenop de hand liggen kan je ze laten behandelen met sclerotherapie of ze laten weghalen door een vaatchirurg. Wanneer je deze methodes te ingrijpend vindt, kan je ook gebruik maken van camouflage met een goede concealer. Of je kan het volume in de handen terug laten opvullen met filler, waardoor de aders minder opvallend worden. Ook hier zijn fillers met eigen vet de beste keuze.

  Behandeling: fillers  –  sclerotherapie  –  camouflage

  Zonschade en levervlekken

  Een van de meeste gekende kenmerken van ouderdom zijn de zogenaamde ouderdomsvlekken of levervlekken (lentigo). Ze hebben niets te maken met de lever en worden alleen zo genoemd omwille van hun kleur. Vroeger kwamen ze vooral voor bij personen boven de zestig, maar de laatste jaren zijn ze ook vaker aanwezig bij jongere mensen.

  Ouderdomsvlekken zijn pigmentafwijkingen, die ontstaan door blootstelling van de huid aan de zon. Ze komen vooral voor bij lichtere huidtypes. Lentigo zijn meestal goedaardig en vooral esthetisch ontsierend. Wanneer de vorm en/of kleur begint te veranderen is er echter kans dat ze kwaadaardig worden en dan moeten ze zeker verwijderd worden. Raadpleeg steeds een arts bij twijfel, of laat uw vlekken jaarlijks opvolgen.

  Behandeling:  cryotherapie  –  IPL  –  laser  –  peelings  –  microdermabrasie  –  crèmes met hydroquinone (op voorschrift arts)

  Huidstructuur: crêpe huid

  Bij het ouder worden verandert de huidstructuur. Er wordt minder collageen geproduceerd, de huidbarrière wordt steeds zwakker en er ontsnapt sneller vocht aan de huid. Hierdoor gaat de huid er steeds dunner en droger uitzien. Uiteindelijk kn het zo ver gaan dat het er vegint uit te zien als crêpepapier.

  Een droog uitziende huidstructuur kan je behandelen met:  barrièrecrèmes  – goede hydratatie  – handmaskers

  Broze nagels

  Ook de nagels mogen niet vergeten worden. Deze kunnen een gele kleur krijgen, zichtbare lijnen vertonen of broos worden en snel afbreken. Voorkom door een regelmatige manicure en verzorgende nagelcrème. Wanneer de nagels verkleuren kan je best een arts raadplegen, want er kan hier ook een andere oorzaak aan de basis liggen, zoals een schimmelinfectie, psoriasis, …

  Behandeling:   afhankelijk van de oorzaak  –  schimmelinfectie: medicatie of laser  –  manicure en nagelverzorging

  Wat kan ik nog doen om  ouderdomstekenen op de handen te voorkomen?

  Zoals in het gelaat is ook de huid op de handen onderhevig aan invloeden binnen en buiten het lichaam. Wat je dus best kan doen:

  Vermijd stress

  Stress veroorzaakt de afgifte van het hormoon cortisol, dat collageen in de huid kan afbreken. Dit kan huidveroudering,  zoals verslapping van de huid en rimpels, veroorzaken. Indien je vaak stress ervaart, is het aangewezen de oorzaak ervan te leren kennen zodat je er wat aan kan doen. Boek een raadpleging voor een gesprek en een stresstest via bloedafname.

  Vermijd of stop met roken

  Roken breekt collageen en elastine af en voorkomt een goede werking van de herstelmechanismen van de huid. Hierdoor worden de tekens van veroudering sneller en duidelijker zichtbaar. Indien u hulp nodig hebt om te stoppen met roken, kan u hiervoor bij ons een raadpleging inplannen.

  Eet gezond

  Een uitgebalanceerd dieet met veel vitamines, antioxidanten en omega-3 vetzuren voedt je huid en helpt je gezonde nagels te kweken. Als je voeding te laag is in bepaalde proteïnen, vitamine C of vitamine B-complex of als je de nutriënten slecht absorpbeert, worden je nagels broos en breken of schilferen ze gemakkelijk af. Als je denkt dat je een tekort hebt aan bepaalde voedingsstoffen, kan een bloedonderzoek, of een uitgebreide health check helpen om meer inzicht te krijgen. Indien nodig kunnen vitaminesupplementen genomen worden om tekorten aan te vullen.

  Bescherm je handen

  Draag handschoenen als je werkt met irriterende stoffen, en smeer de handen in als je in de zon gaat. Gebruik een vochtinbrengende crème als je handen droog aanvoelen.

  kwade man die roept