We worden overspoeld met reclame over huidverzorging en spenderen talloze euro’s aan ons gezicht, nek en decolleté. Wat daarbij vaak vergeten wordt zijn onze handen. Die worden nochtans dagelijks blootgesteld aan zon, koude, chemicaliën, … Hierdoor krijg je een duidelijk zichtbaar leeftijdsverschil tussen het gezicht en de handen. Men zegt niet voor niets dat je handen je echte leeftijd verraden.

Waarom veroudert de huid van onze handen zo snel?

Onze handen worden dagelijks blootgesteld aan de elementen. De zon zorgt voor pigmentvlekken en rimpels, koude droogt de huid uit. We wassen af, kuisen, lappen de ramen, poetsen het toilet en we dragen hierbij zelden handschoenen. Onze handen hebben het hard te verduren en ze worden haast niet beschermd. Wie denkt er aan ze in te smeren met een crème met SPF wanneer hij buiten komt of gaat autorijden in volle zon? Wie gebruikt een vochtinbrengende lotion na het wassen? En nochtans is de huid van onze handen zeer dun met weinig steunweefsel waardoor ze extra kwetsbaar is en dus ook sneller veroudert.

persoon met gele huishoudhandschoenen

Hoe kan ik dit voorkomen?

Handverzorging is even belangrijk en vergelijkbaar met de verzorging van het gelaat. In de eerste plaats … bescherming tegen de zon. Zoek een goede handcrème met SPF, liefst in meeneemformaat zodat je je regelmatig opnieuw kan insmeren. Kijk na dat deze crème ook voldoende hydrateert om uitdrogen van de huid te voorkomen. Exfolieer wekelijks om je handen te ontdoen van dode huidcellen, zodat de werkende stoffen in de handcrème beter in de huid kunnen doordringen. Draag steeds handschoenen wanneer je in contact komt met agressieve stoffen.

verzorgingscrème op handen

Wat kan ik doen aan ouderdomstekenen op de handen?

Een eerste kenmerk van oude handen zijn de zogenaamde ouderdomsvlekken of levervlekken (lentigo). Ze hebben echter niets te maken met de lever en worden alleen zo genoemd omwille van hun kleur. Vroeger kwamen ze vooral voor bij oudere mensen, maar de laatste jaren zijn ze ook vaker aanwezig bij jongere mensen omwille van de verandering in leefwijze. Ze ontstaan immers door blootstelling van de huid aan de zon, en komen vooral voor bij lichtere huidtypes. Lentigo zijn meestal goedaardig en vooral ontsierend voor de handen. Wanneer de vorm en/of kleur begint te veranderen is er echter kans dat ze kwaadaardig worden en dan moeten ze zeker verwijderd worden. Raadpleeg steeds een arts bij twijfel. Ouderdomsvlekken kunnen behandeld worden met cryotherapie, IPL, laser, peelings, microdermabrasie en crèmes met hydroquinone.

Bij het ouder worden verandert de huidstructuur. De huid wordt dunner, droger en krijgt het uitzicht van crêpepapier. Dit kan je aanpakken met retinolcrèmes, goede hydratatie en handmaskers. De aanmaak van collageen kan gestimuleerd worden met LED en RF therapie. Rimpels en losser wordende huid zijn het gevolg van volumeverlies. Dit kan verholpen worden met fillers, peels, laser en RF. Om rimpels te voorkomen is een handcrème met retinol ook zeker aan te raden.

Zichtbare aders op de handen zijn bij veel mensen een doorn in het oog. Wanneer ze echt dik bovenop de hand liggen kan je ze laten behandelen met sclerotherapie of ze laten weghalen door een vaatchirurg. Wanneer je deze methodes te ingrijpend vindt, kan je ook gebruik maken van camouflage met een goede concealer of van fillers. Door het volume in de hand te laten toenemen zullen de aders minders zichtbaar zijn.

Ook de nagels mogen niet vergeten worden. Deze kunnen een gele kleur krijgen, zichtbare lijnen vertonen of broos worden en snel afbreken. Voorkom door een regelmatige manicure en verzorgende nagelcrème. Wanneer de nagels verkleuren kan je best een arts raadplegen, want er kan hier ook een andere oorzaak aan de basis liggen, zoals een schimmelinfectie, psoriasis, …

Tot slot

Voorkomen is beter dan genezen. Verzorg je handen en nagels goed, hydrateer en bescherm tegen de zon. Trakteer jezelf op een paar goede handschoenen voor huishoudelijk werk en verwen je handen voor het slapen gaan met een vochtinbrengende crème. Op die manier zullen je handen en je gezicht gezellig samen een beetje trager verouderen.