0470/087333 of 070/087334 info@cosmedics.be
Close-up van je haren

25 februari 2021

update 18/01/2024

Je neemt een douche en ziet je hoofdhuid steeds duidelijker tussen de natte haren. Je haarlijn begint naar achter te trekken en je kruintje wordt alsmaar kaler. Je haar ziet er dof en futloos uit, zelfs na een dure kuur met conditioner, en wordt steeds dunner en fragieler. Haarproblemen komen vaak voor, zowel bij mannen als bij vrouwen. Het beste wat je kan doen is zo snel mogelijk een arts raadplegen, want in veel gevallen is een behandeling nog mogelijk!

 

Ons haar is zeer belangrijk en bepaalt voor een groot deel ons zelfbeeld. Dunner wordend haar en waargenomen haaruitval kunnen leiden tot stress, angst, depressie of zelfs een sociale fobie en persoonlijkheidsstoornissen. Ironisch genoeg kunnen deze psychologische stoornissen de haaruitval zelf ook uitlokken, wat leidt tot een vicieuze cirkel.

Het is dus zaak om snel te handelen en na te gaan wat de oorzaak van het haarverlies is, voor het te laat is. Beginnend haarverlies is in vele gevallen immers nog te behandelen. Wanneer het haarverlies te ver gevorderd is kunnen alleen nog meer ingrijpende behandelingen soelaas bieden.

Haarverlies opvolgen via AI verwerking van de data

De eerste stap is een haarconsultatie. Tijdens deze consultatie wordt bij Cosmedics gebruik gemaakt van de Hairmetrix, waarbij de conditie van het haar en de hoofdhuid van dichtbij bekeken worden. Het apparaat geeft sterk vergrote beelden, die door AI software worden geanalyseerd. Het resultaat is een precies beeld van hoe het met de haargroei is gesteld.

De HairMetrix analyseert de hoofdhuid en haarzakjes in realtime en genereert gedetailleerde informatie die de arts kan gebruiken om een behandelplan op te stellen. De foto’s worden opgeslagen, waardoor de resultaten tijdens opvolgconsulten vergeleken kunnen worden.

HairMetrix maakt gebruik van de nieuwste AI-algoritmes om onmiddellijk niet-geknipte trichoscropie te analyseren, waaronder

  • de haardikte
  • de haarconditie
  • het totale aantal haren per vierkante cm
  • het aantal folliculaire eenheden per cm²
  • verhouding tussen terminale en vellusharen
  • aantal geminiaturiseerde haren
  • gemiddelde afstand tussen de follikels

  Je kan via de directe beelden op de computer goed meekijken en je kan er nadien een print van meenemen. Geeft de meting een probleem aan, kan je met dr. Anthone bespreken welke oplossingen er mogelijk zijn

  Opstellen behandelplan

  Op basis van de meting en het fysiek onderzoek kan dr. Anthone meestal bepalen wat de oorzaak van het haarverlies is. In sommige gevallen is bijkomend onderzoek, zoals een bloedonderzoek, nodig. Uiteindelijk wordt een behandelplan opgesteld, wat o.m. medicatie, PRP of andere haarstimulerende behandelingen kan bevatten.