Haaruitval DNA test

Wilt u meer weten over een haaruitval DNA test? Tegenwoordig is voor bijna alles een DNA of genetische test beschikbaar. Met een snel speekselmonster of een bloedtest weet u binnen een paar dagen of u mogelijk genetisch belast bent met bepaalde ziekten en chronische aandoeningen. Stel dat u met een genetische test informatie krijgt over haarverlies, is er dan een manier om ervoor te zorgen dat u op tijd een oplossing zoekt? Met een haaruitval DNA test krijgt u inzage in uw genetische aanleg voor haarverlies en is het mogelijk om een passende behandeling te zoeken.

Alopecia androgenetica bevestigen met haaruitval DNA test

Alopecia androgenetica is haarverlies dat geen echte ‘ziekte’ is. Het wordt niet veroorzaakt door een medische aandoening, iets wat bij alopecia areata wel het geval is. Alopecia androgenetica is een vorm van erfelijke haaruitval. Het is wereldwijd zelfs de meest voorkomende vorm van haarverlies. Ruim 80% van alle mannen krijgt tijdens hun leven met deze vorm van haaruitval te maken. Bovendien ervaart ook een groot aantal vrouwen erfelijk haarverlies, dit meestal rond de menopauze en op latere leeftijd. Met een haaruitval DNA test, die u eenvoudig bestelt bij het Haaronderzoekscentrum, onderzoekt u uw genetische belasting op mogelijke haaruitval. Als u positief test wil dat overigens niet meteen zeggen dat u ook echt met haarverlies te maken krijgt.

Verbinding haarverlies en genetica

Mannelijke kaalheid, zoals erfelijk haarverlies ook wordt genoemd, treft ook vrouwen. Zo bepaalt niet alleen de mannelijke kant van de familie de genetische belasting met haarverlies, maar is de invloed van de vrouwelijke kant iets wat we niet mogen onderschatten. Verschillende samenwerkende genen, zijn hier debet aan. Overigens zijn sommige familieleden gevoeliger voor alopecia androgenetica dan anderen. Het is interessant om te weten of u wel of niet belast bent met het gen dat haarverlies veroorzaakt. Niet iedereen wil vooraf weten of er sprake is van genetische belasting. Een DNA test bij haarverlies gebeurt meestal pas als er haaruitval zichtbaar is.

Kenmerken van erfelijke haaruitval

Wanneer mannen en vrouwen te maken hebben met alopecia androgenetica, zijn er specifieke haaruitval patronen zichtbaar. Bij mannen verandert de haarlijn, worden de inhammen dieper en begint de kruin te kalen. Uiteindelijk ontstaat er een zogenaamde hoefijzervorm waar de haargroei nog aanwezig is. Vrouwelijke kaalheid presenteert zich anders. Het haar dunt over de hoofdhuid uit. De scheiding is breder dan eerder en op sommige plaatsen is de huid door de dunne beharing heen zichtbaar. Omdat haaruitval veel andere oorzaken heeft, denkt niet iedereen meteen aan erfelijke gevoeligheid. Om de oorzaak te onderzoek gaat u naar uw huisarts. Een vroege diagnose is vaak de sleutel tot het  voorkomen van verder haarverlies en het stimuleren van nieuwe haargroei. Om de juiste behandeling te kiezen, is het nodig om de oorzaak te kijken. Alleen op deze manier kunt u de oorzaak wegnemen en het haarverlies stoppen.

Onderzoek en diagnose haarverlies

Ervaren huisartsen en dermatologen hebben geen DNA test nodig om te bepalen of u al dan niet met alopecia androgenetica te maken heeft. Meestal zien ze dit aan het uiterlijk van uw haar en het patroon van haarverlies. Bij twijfel is bloedonderzoek mogelijk en/of vindt een hoofdhuidbiopsie plaats. Op deze manier sluit een arts andere oorzaken uit.

Erfelijke haaruitval behandelen

Genetisch haarverlies is te behandelen en door op tijd in te grijpen, voorkomt u volledige kaalheid. Afhankelijk van de methode die u kiest, is behandeling aan de ene kant bedoelt om haarverlies te verminderen en aan de andere kant om nieuwe haargroei te bevorderen. De beste manier om dit te bereiken is een FUE haartransplantatie. Deze chirurgische behandelmethode is geschikt voor mensen met een goede gezondheid en voldoende donorhaar. Als u een operatie te ingrijpend vindt, is het gebruik van een bewezen haargroeimiddel een mogelijk alternatief. Omdat deze haargroeimiddelen soms ernstige, blijvende bijwerkingen hebben, maken mensen zich hier zorgen over en staat niet
iedereen even positief tegenover het gebruik. Alternatieven zoals mesotherapie, een PRP-behandeling bij haaruitval en micro haar pigmentatie zijn eveneens succesvol.

Erfelijk haarverlies voorkomen

Ondanks dat u met een haaruitval DNA test vroegtijdig weet of u belast bent met het gen dat erfelijke haaruitval veroorzaakt, is het niet altijd mogelijk om haarverlies te voorkomen. Het kan geen kwaad om gevarieerd en gezond te eten, stress te beperken en regelmatig te bewegen. Maar zelfs daarmee is de invloed van Moeder Natuur niet helemaal te stoppen. Omdat voorkomen moeilijk is, doet er u wel wat aan om het haarverlies te beperken en daar waar mogelijk om te draaien. Lees over beschikbare behandeltechnieken, vraag informatie op bij specialisten en haarklinieken. Zo bent u in staat snel te reageren bij erfelijk haarverlies.

Consult Cosmedics

Bent u na een positieve haaruitval DNA test onzeker over uw haargroei, of zoekt u een oplossing voor haarverlies? Kom gerust eens langs bij Cosmedics in Hulshout/Westmeerbeek. Dokter Anthone neemt de behandelmogelijkheden met u door, beoordeelt de mate van haaruitval en de gezondheid van uw hoofdhuid. Omdat uw gezondheid van invloed is op de behandelmethode, besteed de arts hier tijdens het consult veel tijd aan en worden vragen over uw medische geschiedenis gesteld. Niet iedereen wil direct een FUE-haartransplantatie laten toepassen, maar ook niet iedereen komt voor deze ingreep in aanmerking. Het consult is bedoeld om een persoonlijk behandeladvies te geven. Dokter Anthone overhandigt u een behandelvoorstel met prijsopgave. Wilt u een afspraak maken? Dit kan zowel online als door telefonisch contact op te nemen met +32 470087333.

Gerelateerde artikelen

links